- De ce un barbat adoarme aproape intotdeauna dupa consumarea actului sexual ?
Dupa orgasm, sistemul lui nervos secreta adrenalina, hormonul stresului. Barbatul intra, intr-o asa numita perioada refractara, intr-o stare de non-receptivitate, atat psihologica, cat si senzitiva. Majoritatea lor devin iritati la orice incercare de atingere. Exista, totusi, si barbati – foarte putini, ce-i drept – care reusesc sa-si arate tandretea. In multe cupluri, acest interval de timp devine obiectul unor neintelegeri, pentru ca majoritatea femeilor il atribuie – in mod gresit – dezinteresului si lipsei de dragoste: barbatul si-a luat portia de placere, femeia nu mai conteaza. - De ce majoritatea barbatilor se trezesc din somn in erectie ?
Erectia este controlata de sistemul nervos superior. In afara fazelor de excitatie, un mecanism specific anuleaza erectia. In timpul somnului, aceasta actiune de inhibitie inceteaza, astfel ca, la trezire, erectia se produce intr-in mos automat. Dar ea se mentine numai daca barbatul este obiectul unei stimulari erotice. Este bine se stiut: erectia matinala este refluxul unei stari bune de sanatate a sistemului erectil. - Barbatii au mai multa nevoie de sex decat femeile ?
Dupa parerea specialistilor, in aceasta privinta, nu exista nici o diferenta intre barbati si femei. Ideea ca barbatii ar fi mai dornici de acuplare vine dn faptul ca femeia, fiind nascatoare de copii, trebuie sa se dedice mai degraba maternitatii decat iubirii, in vreme ce barbatul practica sexul mai degraba ca pe un sport. Cert este ca femeia “normala” din punct de vedere sexual poate avea la fel de multe dorinte si nevoi sexuale ca un barbat. - Care sunt zonele lui erogene cele mai sensibile ?
Fiecare barbat isi are zonele lui erogene predilecte legate de alcatuirea lui biologica, temperament, educatie, de tabuuri sau de fantasme. In general, tot ce se apropie de de zona genitala este sursa de excitatie: dar asta nu exclude ca alte parti ale corpului sa fie receptive la stimuli erotici: gatul, abdomenul, urechile etc. Totusi, la inceputul unei relatii, fiecare mangaiere trebuie sa fie prudenta, pentru ca unii barbati – in functie de ideea pe care si-o fac despre virilitatea lor – nu accepta anumite stimulari. - Placerea femeii este proportionala cu marimea organului sexual masculin ?
Barbatii asa cred, si sunt multi cei care se tem ca au fost vitregiti de natura, mai ales ca partenera lor de viata are o relatie extraconjugala. In realitate, marimea organului sexual n-are nimic de-a face cu virilitatea si cu placerea pe care o poate produce un barbat. Elasticitatea vaginala este mare, asa ca vaginul se adapteaza. In orice caz, este important sa i se spuna unui barbat ca nu exista probleme legate de simbolul barbatiei sale, pentru ca astfel puterea lui de excitatie se multiplica. - Ejacularea este intotdeauna sinonima cu placerea ?
Cu exceptia unor cazuri rarisime, ea este insotita intotdeauna de placere, desi nu toate ejacularile produc senzatii egale. Cu cat e mai puternica excitatia dinaintea ejacularii, cu-atat mai puternic este orgasmul. - Si volumul ejacularii este reprezentativ pentru placerea pe care-o simte barbatul ?
La un barbat tanar, acest volum depinde de intensitatea excitatiei si de perioada de timp in care n-a avut raporturi sexuale. Cu cat sunt mai apropiate ejacularile, cu-atat este mai redus volumul lor. - Barbatul poate sa simuleze un orgasm ?
Nu poate simula excitatia, fiindca nu poate simula erectia! In schimb, simularea placerii nu este doar o specialitate a femeilor. Si barbatii se prefac la perfectie, simuland o senzatie exagerata pentru a-si stimula partenera. - Se spune ca circumcizia sporeste placerea actului sexual. Este adevarat ?
Explicatia este anatomica: faptul ca organul sexual este decalotat mareste suprafata de excitatie. - De ce le place unor barbati ca partenera sa vorbeasca in timpul actului sexual ?
Barbatul cauta in permanenta sa-si sporeasca excitatia, astfel ca vorbele – in special cele din registrul sezual – ii permit sa-si amelioreze aceasta stare. Cat priveste barbatii pe care vorbele ii inhiba, ei fac parte din categoria indivizilor cerebrali, nepasionali, pentru care actul sexual are mai degraba un caracter mecanic, o necesitate ce trebuie implinita din cand in cand. - Stresul ii poate face impotenti pe barbati ?
O problema profesionala, familiala sau afectiva poate efectiv sa-i suprime unui barbat dorinta sau sa-l impiedice de a avea sau de a-si mentine erectia. Aceasta se datoreaza faptului ca secretia adrenalinei – hormonul stresului – il face refractar fiziologic la orice stimulare. Numita si “impotenta psihica”, aceasta disfunctie vizeaza in zilele noastre din ce in ce mai multi barbati. Daca acest lucru se intampla doar o data, nu are nici o importanta, dar daca se repeta, barbatul este susceptibil sa intre in ceea ce se cheama “angoasa performantei”: este obsedat de erectie si cu cat se gandeste mai mult, cu-atat devine mai frustrat de problema sa. Intr-atat, incat, uneori, isi poate pierde capacitatea de a intra in erectie. - Ce atitudine trebuie sa adopte o femeie confruntata cu o “pana” sexuala ?
Inainte de toate, sa faca astfel incat partenerul ei sa nu se mai gandeasca la erectie, utilizand mai degraba gesturi de tandrete, decat cuvinte ce poti fi interpretate gresit si i-ar putea adanci suferinta. Timpul este si in cazul acesta un sfetnic bun. Lasati-l sa treaca, vorbind despre altceva, ascultand muzica buna sau band un pahar de alcool. Cand criza se va sfarsi, demersul va porni de la el.Dar nu uitati: fara vorbe! - Si daca lucrurile se repeta, cand si cine trebuie consultat ?
In medie, trebuie sa intrati in alerta, dupa al patrulea sau al cincilea esec. In 80% dintre cazuri, situatia se datoreaza unei angoase de performanta, care nu trebuie lasata sa se instaleze. In stadiul acesta, este suficient sa fie consultat un medic generalist, specializat in sexologie. Dar sa fie cineva in care partenerul sa aiba incredere. Chiar daca este vorba despre o anxietate de performanata, in prezent exista medicamente care rezolva problema, restabilind – intr-o perioada anume de timp – functionarea erectila normala. Mai grave sunt cazurile de impotenta psihica, aparute frecvent in cazul barbatilor “terorizati” de femei, mai ales in mariajele in care nu mai functioneaza, din cauza unor infidelitati descoperite. Tipetele, certurile, reprosurile continue, amenintarile cu sinuciderea provoaca paralizie sexuala. In cazul acesta, viata in doi devine un chin. - Multe femei se plang de graba barbatilor, de lipsa momentelor preliminare…
In general, femeile sunt mai dornice de asemenea momente de preludiu erotic, pentru ca ele intra mai incet decat barbatii in faza de excitatie. Se produce un decalaj neprielnic actului amoros si femeile nu ajung la orgasm. Pe de alta parte, un barbat care consacra timp fazei preliminare trebuie sa-si amane pentru moment propria excitatie si sa acorde atentie trupului partenerei, imprejurare care, in unele cazuri, duce la pierderea erectie sau la un orgasm prematur. In cuplurile rodate, “jocurile erotice” creeaza insa placere ambilor parteneri si actul sexual castiga ca intensitate. Si inca ceva: multi barbati nu stiu cum functioneaza sexual femeile. De aceea, ele nu trebuie sa se jeneze sa se exprime verbal sau sa-si ghideze partenerii, aratandu-le cum le-ar placea sa fie mangaiate si dezmierdate. Dar atentie: dorintele sa nu sune ca niste porunci. - Un barbat poate dori multa vreme aceeasi femeie?
Depinde foarte mult de imprejurari: potrivire temperamentala, fidelitate, inventivitate. Sincer vorbind, aceasta durabilitate este, uneori, pretentioasa. Cand se formeaza un cuplu, ideal ar fi ca cei doi sa constientizeze de la inceput faptul ca dorinta trebuie intretinuta, ca trebuie gasite mijloacele care sa o ajute sa dureze. Acest lucru presupune o anumita vointa si multa energie de-o parte si de alta. Fiecare cuplu va gasi o solutie in momentele de “oboseala”. Va trebui sa aduca schimbari in viata cotidiana, sa imagineze ceva neasteptat, pentru a trezi dorinta si, fireste, sa-si imbogateasca viata erotica. De altfel, exista cupluri care supravietuiesc fara sa aiba neaparat o viata sexuala de top. In cazul lor, exista perioade cand dorinta se reaprinde. - Dorinta sexuala scade odata cu varsta?
In timp ce, in general, performantele sexuale masculine se diminueaza odata cu trecerea anilor, din cauze fiziologice, dorinta nu are motice fizice sa se atenueze. In schimb, este un mecanism fragil, influentat – printre altele – de afectivitatea din sanul cuplului, dar si de psihismul barbatului. Intr-un anumit moment din viata lor, unii babrbati renunta sa mai aiba o viata sexuala normala si sa mai simta placere, de aceea, cu cat avanseaza in varsta, “comanda” erotica trece in sarcina femeilor. Asta nu inseamna ca nu exista barbati care la 70-80 de ani sa duca o viata sexuala normala, ba chiar si sa aiba copii.
Intrebari indiscrete despre barbati

01
apr.